Baba Ganouch | Pomazánka z pečených lilků

Misky_IG_feed_1080x1080_02 (kopie)Baba ganouch (neboli baba ganoush) je tradiční pokrm z Blízkého východu, který si ale stále častěji nachází cestu i na evropský stůl. A aby taky ne! Je to děsně dobrá pomazánka či dip z pečených lilků, která doslova a do písmene voní létem! Navíc se blíží období grilovaček a pikniků, kde si baba ganouch určitě najde své pevné místo i u vás!

Příprava našeho baba ganouch je vážně jednoduchá a když si včas připravíte česnekový konfit (česnekový olej z něj si pak můžete v ledničce uchovat na později až několik týdnů), tak v podstatě i rychlá a skoro bez práce. 

Tak jdeme na to!

Baba ganouch s česnekovým konfitem

Suroviny na česnekový konfit

  • 10 stroužků česneku
  • cca 150 ml olivového oleje

Suroviny na baba ganouch 

  • 2 středně velké lilky
  • 35 g tahini pasty
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • česnekový konfit podle chuti
  • česnekový olej podle potřeby
  • uzená paprika a nasekaná petrželka na ozdobu

Nejprve si připravíme tzv. česnekový konfit – pomalu „tažený“ česnek v olivovém oleji. Do malého hrnce (nebo spíš hrníčku) vložíme oloupané celé stroužky česneku a zalijeme je olejem tak, aby byly všechny potopené. Na velmi mírném plameni olej přivedeme „k varu“ a pomalu v něm česnek uvaříme, dokud není měkký (ale stále drží tvar) a mírně nezezlátne, nesmí být ale spálený – to hořkne! Olej necháme vychladnout, scedíme a ve sklenici ho můžeme uložit v ledničce. Část konfitovaného česneku i oleje použijeme do naší pomazánky.

Lilky pořádně omyjeme, na několika místech propíchneme vidličkou (aby nám v troubě nepraskly) a dáme péct do trouby vyhřáté na 220°C asi na 50 minut. Lilek každých 10 minut obracíme, aby se opekl rovnoměrně. Výsledkem má být opravdu dobře upečený a změklý lilek se zhnědlou slupkou. 

Po upečení lilky vyndáme z trouby a necháme asi 10 minut vychladnout.

Vychladlé lilky rozpůlíme a lžicí z nich vyndáme dužinu (slupky můžeme vyhodit).

Do tzv. food processoru dáme dužinu z lilku, konfitovaný česnek podle chuti (nemusíte s ním šetřit!), tahini pastu, citronovou šťávu, římský kmín a sůl a dobře promixujeme. 

K rozmixované směsi následně přidáme asi 1/4 připraveného česnekového oleje a opět promixujeme do hladka.

Hotový baba ganouch servírujeme v malých mističkách (třeba těch našich ochutnávkových...) ozdobený česnekovým olejem, uzenou paprikou a nasekanou petrželkou třeba k masu nebo jako pomazánku. Skvěle s k němu hodí také arabský či pita chléb a výborný je i s na kousky nakrájenou zeleninou (mrkví, paprikou, řapíkatým celerem apod.).

Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení