Baba Ganouch | Pomazánka z pečených lilků
Baba ganouch (neboli baba ganoush) je tradiční pokrm z Blízkého východu, který si ale stále častěji nachází cestu i na evropský stůl. A aby taky ne! Je to děsně dobrá pomazánka či dip z pečených lilků, která doslova a do písmene voní létem! Navíc se blíží období grilovaček a pikniků, kde si baba ganouch určitě najde své pevné místo i u vás!
Příprava našeho baba ganouch je vážně jednoduchá a když si včas připravíte česnekový konfit (česnekový olej z něj si pak můžete v ledničce uchovat na později až několik týdnů), tak v podstatě i rychlá a skoro bez práce.
Tak jdeme na to!
Baba ganouch s česnekovým konfitem
Suroviny na česnekový konfit
- 10 stroužků česneku
- cca 150 ml olivového oleje
Suroviny na baba ganouch
- 2 středně velké lilky
- 35 g tahini pasty
- šťáva z jednoho citronu
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- česnekový konfit podle chuti
- česnekový olej podle potřeby
- uzená paprika a nasekaná petrželka na ozdobu
Nejprve si připravíme tzv. česnekový konfit – pomalu „tažený“ česnek v olivovém oleji. Do malého hrnce (nebo spíš hrníčku) vložíme oloupané celé stroužky česneku a zalijeme je olejem tak, aby byly všechny potopené. Na velmi mírném plameni olej přivedeme „k varu“ a pomalu v něm česnek uvaříme, dokud není měkký (ale stále drží tvar) a mírně nezezlátne, nesmí být ale spálený – to hořkne! Olej necháme vychladnout, scedíme a ve sklenici ho můžeme uložit v ledničce. Část konfitovaného česneku i oleje použijeme do naší pomazánky.
Lilky pořádně omyjeme, na několika místech propíchneme vidličkou (aby nám v troubě nepraskly) a dáme péct do trouby vyhřáté na 220°C asi na 50 minut. Lilek každých 10 minut obracíme, aby se opekl rovnoměrně. Výsledkem má být opravdu dobře upečený a změklý lilek se zhnědlou slupkou.
Po upečení lilky vyndáme z trouby a necháme asi 10 minut vychladnout.
Vychladlé lilky rozpůlíme a lžicí z nich vyndáme dužinu (slupky můžeme vyhodit).
Do tzv. food processoru dáme dužinu z lilku, konfitovaný česnek podle chuti (nemusíte s ním šetřit!), tahini pastu, citronovou šťávu, římský kmín a sůl a dobře promixujeme.
K rozmixované směsi následně přidáme asi 1/4 připraveného česnekového oleje a opět promixujeme do hladka.
Hotový baba ganouch servírujeme v malých mističkách (třeba těch našich ochutnávkových...) ozdobený česnekovým olejem, uzenou paprikou a nasekanou petrželkou třeba k masu nebo jako pomazánku. Skvěle s k němu hodí také arabský či pita chléb a výborný je i s na kousky nakrájenou zeleninou (mrkví, paprikou, řapíkatým celerem apod.).
Dobrou chuť!