Jasně, jasně, bramborový salát dělá každý svůj a každý má ten n e j l e p š í recept. Ale stejně, zkuste se ještě inspirovat tím, který dělá naše vrchní kuchařka a fotografka Veru.
Vegetariánský bramborový salát
Suroviny:
> 2 kg brambor (typ A)
> 300 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
> 1 velká cibule
> 12 sterilovaných mini medových okurek (Lidl)
> 6 vajec
> 2 jarní cibulky
> 2 lžičky dijonské hořčice
> 5 lžic majonézy (nejlépe té domácí)
> sůl a pepř podle chuti
Nejprve si dejte uvařit očištěné brambory ve slupce a po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na kostičky. K tomu nejlépe poslouží strunová mřížka.
V kastrůlku přivedeme k varu asi půl litru vody a krátce v ní povaříme mraženou zeleninu. Scedíme ji a necháme vychladnout. Dejte si pozor, abyste ji nerozvařili!
Vejce uvařte natvrdo, vychladlé oloupejte a mřížkou také nakrájejte na kostičky.
Okurky a jarní cibulku si nakrájejte na malá kolečka a cibuli najemno.
Vše smícháme ve velké míse (nebo v lavoru, jak je v českých rodinách zvykem...) spolu s dijonskou hořčicí a majonézou. Podle chuti dochuťte solí a pepřem.
V chladu jej uchraňte před ochutnávači až do štědrovečerní večeře.
TIP: Pokud chcete salát trochu odlehčený, použijte místo majonézy zakysanou smetanu.