Horká čokoláda s kardamomem a slaným karamelem
Přes léto jsme se s recepty moc nevytáhli. Tedy vlastně vůbec. Ale teď to nastane – podzim je čas, který všichni trávíme více doma a tak nějak máme zase čas na vyváření, kdy se alespoň my zaměřujeme na komplikovanější a jednoduše podzimnější pokrmy. Ale zase na druhou stranu – nesmíme to přepálit!
A tak začneme pomaloučku a polehoučku tou nejlepší horkou čokoládou, která vám zlepší náladu po nepříliš povedeném dni v práci nebo ve škole, zahřeje vás po celém odpoledni, které jste strávili pouštěním draka. A v zimě se vám také bude hodit, bude tu totiž co nevidět!
Tak jdeme na to!
Horká čokoláda s kardamomem a slaným karamelem
Suroviny
100 g hořké čokolády
80 ml plnotučného mléka
20 ml 33% smetany (+70 ml na dozdobení)
špetka kardamomu
slaný karamel (buď domácí nebo kupovaný)
Postup
Do plechového hrníčku nalijeme plnotučné mléko a 20 ml smetany (protože zahřešit si občas můžete!). Plecháček ponoříme do vodní lázně a za občasného míchání zahřejeme.
Přidáme na kousky nalámanou hořkou čokoládu a směs zahříváme, dokud nepřivedeme vodní lázeň k varu. Mícháme další cca 2 min, dokud nebude směs lesklá, hladká a čokoláda rovnoměrně rozpuštěná. Nakonec přidáme špetku kardamomu (nebo podle chuti), lžíci slaného karamelu a opět pořádně promícháme.
Nápoj přelejeme do omamského hrnečku. V dalšímisce vyšleháme do tuha zbylou smetanu a ozdobíme jí hotový nápoj v hrnečku.
Zdobíme hoblinkami hořké čokolády a slaným karamelem.
Tip! Milovníci sladších nápojů si tento recept mohou osladit třeba třtinovým cukrem nebo ho připravit z mléčné čokolády.
Dobrou chuť!