Tuniský tajine podle Verunanook

Mít v týmu Omam Store naši Veru je mnohem větší výhra, než jsme si kdy vůbec mohli myslet. Nejen že díky ní máme úplně dokonalé fotky našeho zboží (mrkněte třeba na náš instagram!), ale ještě navíc je skvělá kuchařka. Tentokrát se pustila do přípravy tradičního kuřecího tajinu plného chutí.

Tajine je název jak pokrmu, který se tradičně připravuje v severní Africe, ale také speciální keramické nádoby, ve které si právě tento pokrm můžete připravit, a to buď v troubě, na plotně nebo na žhavých uhlících. Výhodou tajinu je, že díky pomalému vaření v nádobě kónického tvaru si všechna použitá zelenina i další suroviny uchovávají dokonalou chuť a všechny živiny a vitamíny. Tak neváhejte a pořiďte si také svůj tajine – jsme si jistí, že si ho také zamilujete!

Tajine_NL_02

Kuřecí tajine podle Verunanook 

  Marinování masa: 8–12 hodin

Příprava: cca 30 minut

Vaření: cca 3 hodiny  

Suroviny:

5–6 ks kuřecích čtvrtek

> 1/2 žluté papriky 

> 1/2 červené papriky

> 1 cibule

> 2 stroužky česneku 

> 1 malá cuketa

> 200 g uvařené cizrny v nálevu

> 1 lžíce chilli pasty (harrissy) 

> hrst sušených meruněk

> 400 g drcených rajčat v plechovce 

> sůl

> pepř 

Marináda na maso:

4 lžíce olivového oleje

> 2 stroužky česneku 

> šťáva z poloviny citronu

> 1 lžička citronové kůry

> 1 lžička zázvoru

> 1 lžička římského kmínu 

> 1 lžička mletého koriandru

> 1 lžička kurkumy

> 1 lžička sladké papriky

> 1 lžička skořice

> 1 lžička chilli vloček

> 2 lžičky soli 

> 1 lžička pepř

> 1 hrst čerstvé petrželky

Nejprve si den předem připravte maso a marinádu. Očištěné kuřecí čtvrtky vložte do mísy, přidejte olivový olej, prolisovaný česnek, citronovou kůru i šťávu a veškeré koření na marinádu. Pořádně promíchejte, aby byly všechny kousky masa dobře obalené marinádou, mísu přikryjte fólií a nechte v lednici odpočívat ideálně přes noc.

 Druhý den si nejprve rozpalte troubu na 190° C a na pánvi nejprve zprudka zatáhněte kuřecí čtvrtky (cca 3 minuty z každé strany). Celý postup si můžete přizpůsobit i pro kompletní přpravu v tajinu, ale dodržujte základní pravidla pro práci s ním.

Cibuli a česnek si nakrájejte na jemno, cuketu a papriky na kostky a zceďte a propláchněte cizrnu studenou vodou. Opečené maso odložte stranou a v pánvi na výpeku z masa na mírném plameni orestujte cibuli a česnek až cibule zesklovatí. Přidejte cuketu, papriku i cizrnu a nechte asi 5 minut restovat. Poté zalijte drcenými rajčaty, promíchejte a nechte asi 5 minut povařit.

Zeleninovou směs vložte do misky tajinu, poklaďte sušenými meruňkami a vyskládejte na ně orestované maso. Přikryjte poklicí tajinu a nechte asi 30 minut péct na 190°C. Po této době prudce zvyšte teplotu maximálně na 225°C, asi 5 minut pečte a poté troubu úplně vypněte. Troubu v žádném případě neotvírejte.

Díky teplu a keramickému tajinu, který ho skvěle udržuje, se bude pokrm pomalu táhnout a vy na něj můžete až na 3 hodiny zapomenout a vyrazit třeba na výlet.

Podávejte s kuskusem nebo rýží a petrželkou.

Tajine_FB_post_1200x628_01

 

V Omam Store mimo jiné sbíráme i cookies. Upečené sušenky si dejte na naše nádobí, s použitím těch virtuálních vyjadřujete souhlas procházením našeho webu. Více informací zde.