Vegan tajine s uzeným tofu a quinoou
Tajiny patří mezi to nejlepší, nejunikátnější a jednoduše nejoblíbenější v Omam Store. Kdo je objeví, ten jim propadne. A kdo jim propadne, ten v nich chce vařit víc a víc a víc (a víc a...). Ale na to, jaká pecka tajiny jsou, tu máme až trestuhodně málo receptů! A tak bylo na čase to zase o fous posunout... A tak byl v plánu vegetariánský tajine.
A tak Veru nakupovala, vařila, fotila... A výsledek byl asi takový:
„Tyjo holky, tak tenhle tajine byl teda ještě lepší než ten kuřecí!“
A o tom řekla, že to bylo nejlepší kuře, které kdy udělala.
Jo a tenhle je nakonec dokonce vegan.
VEGAN TAJINE S UZENÝM TOFU A QUINOOU
Příprava: cca 30 minut
Pečení: 3 hodiny
Počet porcí: 2–4
Recept je ideální pro střední tajine.
Suroviny
250 g quinoy
1 balení uzeného tofu
½ cukety
½ lilku
2 mrkve
1 červená paprika
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 plechovka drcených rajčat
½ sklenice cizrny v nálevu
hrst sušených meruněk
hrst čerstvé petrželky
1 lžička harissy
1 lžička uzené papriky
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
sůl a pepř
Postup:
Nejprve si připravíme tajine a celý ho alespoň na 15 minut namočíme do vody. Tento postup je nezbytný před prvním použitím, ale nic jím nezkazíte při každém vaření.
Počáteční přípravu tajinu můžete udělat na pánvi a pokrm dát do tajinu až do trouby, nebo rovnou začít vařit v tajinu. Pak je ale nezbytné ho nevystavovat prudkým změnám teplot a na vařiči používat rozptylovač tepla.
Tofu, cuketu, lilek a papriku si nakrájíme na větší kostičky a mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Cibuli a česnek si nakrájíme na jemno a orestujeme na mírném plameni než cibule zesklovatí.
Vše zaprášíme veškerým kořením, přidáme harissu a necháme chvilku rozvonět.
Do pánve/tajinu přidáme kostky tofu, cukety, lilku, papriky a kolečka cibule. Restujeme cca 5 minut, dokud se chutě nesmíchají.
Cizrnu propláchneme studenou vodou a přidáme ke směsi spolu se sušenými meruňkami. Poté vše zalijeme drcenými rajčaty a necháme 5 minut povařit. Opepříme a osolíme dle chuti.
Pokud jsme vařili v pánvi, vyjmeme misku tajinu z vody a vložíme do ni vzniklou zeleninovou směs.
Přikryjeme poklicí tajinu a necháme asi 30 minut péct na 190°C. Po této době prudce zvýšíme teplotu maximálně na 225°C, asi 5 minut pečeme. Poté troubu úplně vypněte a v žádném případě neotvírejte. V zavřené troubě necháme tajine pomalu táhnout až 3 hodiny.
Před podáváním stačí pouze uvařit quinou podle návodu na obalu a podávat ji jako přílohu. Tajine ozdobte česrtvou petrželkou.
Dobrou chuť!