Vegan tajine s uzeným tofu a quinoou

Tajine_IG_feed_1080x1080_02_aTajiny patří mezi to nejlepší, nejunikátnější a jednoduše nejoblíbenější v Omam Store. Kdo je objeví, ten jim propadne. A kdo jim propadne, ten v nich chce vařit víc a víc a víc (a víc a...). Ale na to, jaká pecka tajiny jsou, tu máme až trestuhodně málo receptů! A tak bylo na čase to zase o fous posunout... A tak byl v plánu vegetariánský tajine.

A tak Veru nakupovala, vařila, fotila... A výsledek byl asi takový:

„Tyto holky, tak tenhle tajine byl teda ještě lepší než ten kuřecí!“

A o tom řekla, že to bylo nejlepší kuře, které kdy udělala.

Jo a tenhle je nakonec dokonce vegan.

 

VEGAN TAJINE S UZENÝM TOFU A QUINOOU

Příprava: cca 30 minut

Pečení: 3 hodiny

Počet porcí: 2–4

Recept je ideální pro střední tajine.

 

Suroviny

250 g quinoy IMG_5775_jpg

1 balení uzeného tofu

½ cukety

½ lilku

2 mrkve

1 červená paprika

1 červená cibule

2 stroužky česneku

1 plechovka drcených rajčat

½ sklenice cizrny v nálevu

hrst sušených meruněk

hrst čerstvé petrželky

1 lžička harissy

1 lžička uzené papriky

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžička mletého koriandru

sůl a pepř

 

Postup:

Nejprve si připravíme tajine a celý ho alespoň na 15 minut namočíme do vody. Tento postup je nezbytný před prvním použitím, ale nic jím nezkazíte při každém vaření.

Počáteční přípravu tajinu můžete udělat na pánvi a pokrm dát do tajinu až do trouby, nebo rovnou začít vařit v tajinu. Pak je ale nezbytné ho nevystavovat prudkým změnám teplot a na vařiči používat rozptylovač tepla.

Tofu, cuketu, lilek a papriku si nakrájíme na větší kostičky a mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Cibuli a česnek si nakrájíme na jemno a orestujeme na mírném plameni než cibule zesklovatí.

Vše zaprášíme veškerým kořením, přidáme harissu a necháme chvilku rozvonět.

Do pánve/tajinu přidáme kostky tofu, cukety, lilku, papriky a kolečka cibule. Restujeme cca 5 minut, dokud se chutě nesmíchají.

Cizrnu propláchneme studenou vodou a přidáme ke směsi spolu se sušenými meruňkami. Poté vše zalijeme drcenými rajčaty a necháme 5 minut povařit. Opepříme a osolíme dle chuti.

Pokud jsme vařili v pánvi, vyjmeme misku tajinu z vody a vložíme do ni vzniklou zeleninovou směs.

Přikryjeme poklicí tajinu a necháme asi 30 minut péct na 190°C. Po této době prudce zvýšíme teplotu maximálně na 225°C, asi 5 minut pečeme. Poté troubu úplně vypněte a v žádném případě neotvírejte. V zavřené troubě necháme tajine pomalu táhnout až 3 hodiny.  

Před podáváním stačí pouze uvařit quinou podle návodu na obalu a podávat ji jako přílohu. Tajine ozdobte česrtvou petrželkou.

Dobrou chuť!

V Omam Store mimo jiné sbíráme i cookies. Upečené sušenky si dejte na naše nádobí, s použitím těch virtuálních vyjadřujete souhlas procházením našeho webu. Více informací zde.