Vegan tajine s uzeným tofu a quinoou

Tajine_IG_feed_1080x1080_02_aTajiny patří mezi to nejlepší, nejunikátnější a jednoduše nejoblíbenější v Omam Store. Kdo je objeví, ten jim propadne. A kdo jim propadne, ten v nich chce vařit víc a víc a víc (a víc a...). Ale na to, jaká pecka tajiny jsou, tu máme až trestuhodně málo receptů! A tak bylo na čase to zase o fous posunout... A tak byl v plánu vegetariánský tajine.

A tak Veru nakupovala, vařila, fotila... A výsledek byl asi takový:

„Tyjo holky, tak tenhle tajine byl teda ještě lepší než ten kuřecí!“

A o tom řekla, že to bylo nejlepší kuře, které kdy udělala.

Jo a tenhle je nakonec dokonce vegan.

 

VEGAN TAJINE S UZENÝM TOFU A QUINOOU

Příprava: cca 30 minut

Pečení: 3 hodiny

Počet porcí: 2–4

Recept je ideální pro střední tajine.

 

Suroviny

250 g quinoy IMG_5775_jpg

1 balení uzeného tofu

½ cukety

½ lilku

2 mrkve

1 červená paprika

1 červená cibule

2 stroužky česneku

1 plechovka drcených rajčat

½ sklenice cizrny v nálevu

hrst sušených meruněk

hrst čerstvé petrželky

1 lžička harissy

1 lžička uzené papriky

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžička mletého koriandru

sůl a pepř

 

Postup:

Nejprve si připravíme tajine a celý ho alespoň na 15 minut namočíme do vody. Tento postup je nezbytný před prvním použitím, ale nic jím nezkazíte při každém vaření.

Počáteční přípravu tajinu můžete udělat na pánvi a pokrm dát do tajinu až do trouby, nebo rovnou začít vařit v tajinu. Pak je ale nezbytné ho nevystavovat prudkým změnám teplot a na vařiči používat rozptylovač tepla.

Tofu, cuketu, lilek a papriku si nakrájíme na větší kostičky a mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Cibuli a česnek si nakrájíme na jemno a orestujeme na mírném plameni než cibule zesklovatí.

Vše zaprášíme veškerým kořením, přidáme harissu a necháme chvilku rozvonět.

Do pánve/tajinu přidáme kostky tofu, cukety, lilku, papriky a kolečka cibule. Restujeme cca 5 minut, dokud se chutě nesmíchají.

Cizrnu propláchneme studenou vodou a přidáme ke směsi spolu se sušenými meruňkami. Poté vše zalijeme drcenými rajčaty a necháme 5 minut povařit. Opepříme a osolíme dle chuti.

Pokud jsme vařili v pánvi, vyjmeme misku tajinu z vody a vložíme do ni vzniklou zeleninovou směs.

Přikryjeme poklicí tajinu a necháme asi 30 minut péct na 190°C. Po této době prudce zvýšíme teplotu maximálně na 225°C, asi 5 minut pečeme. Poté troubu úplně vypněte a v žádném případě neotvírejte. V zavřené troubě necháme tajine pomalu táhnout až 3 hodiny.  

Před podáváním stačí pouze uvařit quinou podle návodu na obalu a podávat ji jako přílohu. Tajine ozdobte česrtvou petrželkou.

Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení